De kleur van de dooier van de eieren van je kippen wordt mede bepaald door hetgeen de kip gegeten heeft. Voeding rijk aan gele en rode pigmenten zal zorgen voor een donkere dooierkleur.
In Nederland zien we graag een okergele dooierkleur. Dit geeft een mooie contrast met het wit en wordt geassocieerd met kwaliteit. In Duitsland is een nog donkerder (oranje) dooierkleur de standaard voor tafeleieren.
Een lichte dooierkleur wordt wel geassocieerd met ‘minder gezond’. Dit kán waar zijn. Bij kippen bepaald de hoeveelheid pigmenten (caroteen) in de voeding hoe intensief de dooierkleur is. Als u bij uw kippen continue hetzelfde gelijkblijvende voer verstrekt, dan kan de dooierkleur een indicatie zijn voor de gezondheid. Een sterk afwijkende lichtere dooierkleur kan dan duiden op ofwel een coccidiose besmetting ofwel op een wormbesmetting. In die zin is de dooierkleur dus een indicatie voor de gezondheid van de dieren.
Kippen die volop gras kunnen pikken, hebben doorgaans een donkere dooierkleur. Het effect van gras is groter dan dat van mais! Veel voermerken voegen naast mais ook pigmenten toe aan legkorrels en legmeel zodat de okergele dooierkleur verzekerd is. In Nederland wordt overwegend de okergele kleur als de normale eidooer kleur gezien
De eidooier wordt geclassificeerd volgens de schaal van Roche van kleurniveau 1 (wit) tot 15 (donkeroranje), zie foto. In Nederland vinden we een waarde van 7 (normaal, lichtgeel) tot 12 (donkergeel) normaal. In Duitsland wordt voor tafeleieren naar de maximale waarden gekeken.
Grote pluimveebedrijven kunnen letterlijk op een kleurenwaaier kiezen welke dooierkleur ze wensen bij hun kippen, afhankelijk wat hun afzetmarkt verlangt. Bij eierproductie voor bijvoorbeeld de cake-industrie is de dooierkleur minder relevant.
In Voerwaarts Legmeel en Legkorrel zijn pigmenten toegevoegd die bijdragen aan een okergele eidooier.